Chivulete în ofsaid!(Editorial Ovidiu Ioanitoaia)

sursa: www.gsp.ro

După ce Comisia de Disciplină a FRF a stabilit ca meciul Sepsi-FCU Craiova 1948 să fie câștigat cu 3-0 de formația din Sf. Gheorghe, el fiind suspendat definitiv de arbitrul Andrei Chivulete în minutul 26 din pricina repetatelor scandări xenofobe ale galeriei oltene, o parte a lumii fotbalului nostru a salutat decizia. Ca huliganii să se învețe minte și să se potolească, nu?

O altă parte însă, parcă mai numeroasă, a dezaprobat verdictul respectiv. Ea a socotit, aș îndrăzni să spun fair, că pătrunderea în play-off, ținta celor două echipe, trebuie realizată pe teren, sportiv, nu la “masa verde”.

Considerându-se nedreptățită, FCU s-a adresat Comisiei de Recurs, care va dezbate speța joi. Când va fi obligată, părere mai largă, să țină cont, între alte obiecții, de următoarea precizare a Comisiei de Disciplină: “Arbitrul a aplicat regula celor 3 pași FĂRĂ A AVEA ÎN VEDERE PE DEPLIN LA LUAREA DECIZIEI (subl.mea) conținutul art. 58.10 ROAF și art. 83.19.1, 2 și 3 din Regulamentul Disciplinar FRF care prevăd că arbitrul poate opri jocul definitiv numai în caz de comportament rasist și numai după evaluarea impactului asupra securității jucătorilor și a spectatorilor”. Citatul e extras din motivarea CD.

Adevărat e că același document mai stipulează, în apărarea „centralului”, că oprirea jocului “A fost conformă cu prevederile art. 13 din Codul Disciplinar FIFA”. Ceea ce nu-l disculpă pe Chivulete, prins în ofsaid, deoarece a încurcat borcanele și a confundat noțiunile în clipa în care a interpretat atitudinea xenofobă (ură împotriva străinilor) cu rasismul. 

Chivulete în ofsaid!

Andrei Chivulete

Ultrașii craioveni au scandat „Afară, afară cu ungurii din țară!”, grav și urât, dar nu altceva. Rasist nu s-au manifestat, ca să poată fi pedepsiți după ROAF ori RD. Arbitrul s-a grăbit și a comis-o întrucât el n-avea voie să suspende partida. Îi permitea o asemenea intervenție în forță Codul FIFA, care reprezintă un nivel superior. Dar care se aplică, a ripostat FCU, numai în întâlnirile internaționale, nu și în SuperLiga României. În care, spre exemplu, funcționează Regula U21, inexistentă în legile FIFA și UEFA.

A surprins faptul că, în loc să-l tragă la răspundere pe Chivulete pentru exces de zel, CCA s-a grăbit să-l delege chiar în etapa următoare. Ignorând observația CD că n-a respectat regulamentele interne. Ne-am obișnuit însă cu modul aberant, discreționar, în care acționează CCA și, în general, FRF. Nicio noutate.

În categoria acuzațiilor fără noimă s-a înscris și reproșul făcut Craiovei 1948 că „n-a blocat”, termen folosit de Comisia de Disciplină, accesul ultrașilor săi pe arena din Sf. Gheorghe! FCU s-a dezis oficial de aceștia, dar cum să-i fi împiedicat să intre în stadion când clubul organizator a fost Sepsi?! Concret, cum, prin ce mijloace?!

Evident că misiunea Comisiei de Recurs nu se anunță ușoară. Logic mi s-ar părea însă, fără a contesta în vreun fel meritele lui Sepsi, grupare în continuă ascensiune și cu antrenor de top, ca meciul suspendat în 29 ianuarie să se rejoace. În play-off trebuie să te califici de pe teren, nu din birou!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *